A TNR módszer: Befogás - Ivartalanítás - Visszaengedés

A megelőzés az igazi mentés!

A befogás-ivartalanítás-visszaengedés (TNR - Trap Neuter Return) bizonyítottan a leghumánusabb és leghatékonyabb módszer a szabadon kóborló macskák szaporodásának kontrollálására:

1. BEFOGÁS

Megfelelő előkészítést követően – többek között a közösség tájékoztatása a TNR módszerről– a kolónia macskáinak humánus eszközökkel (élvefogó csapda) történő befogása.

2. IVARTALANÍTÁS

A befogott állatokat állatorvoshoz szállítják, aki elvégzi az ivartalanítási beavatkozást, illetve a TNR program keretében elvégzi a parazitamentesítést is.

3. VISSZAENGEDÉS

A műtét utáni felépülést (2-3 nap) zárt, védett helyen töltik, majd ezt követően az állatokat visszaengedik arra a területre, ahol befogták őket, és a továbbiakban gondoskodnak az ellátásukról.

JELÖLÉS

A FÜLCSÜCSÖK LEVÁGÁSA az ivartalanított kóbor macska nemzetközi jele. Az ivartalanítási beavatkozás során a fül végéről levágnak egy kb. fél centis darabot (többnyire a bal fülről), amíg az állat még altatásban van. A gyógyulás rendkívül gyors, és a jel segít megelőzni a szükségtelen újboli befogást / műtéteket.

SEGÍTSÉG AZ IVARTALANÍTÁSBAN

Kedves Cicabarátok, civil állatvédők!

Idén ősszel is meghirdetjük TNR segítségnyújtás programunkat, melyben 2,5 Millió Ft keretösszegen belül, országszerte nyújtunk segítséget mindenkinek aki szeretne tenni azért hogy kevesebb gazdátlan, kóbor cica szülessen. A program a keretösszeg elérésével és a hideg idő beálltával zárul - további TNR programok várhatók jövő tavasszal, nyáron és ősszel.

Mivel mi magunk is folyamatosan fedezünk fel újabb kolóniákat, ez leköti önkénteseink befogási-szállítási kapacitását. Anyagi (ivartalanítás költsége) és/vagy felszerelés segítséget (csapda, hordozó, lábadoztatás) azonban örömmel adunk az ivartalanításhoz. Minden esetben arra kell számitania, hogy a logisztikát Önnek kell megszerveznie: befogás, szállítás, lábadoztatás.

Amennyiben Budapesten vagy környékén kér segítséget ivartalanítás céljából történő befogásban, lehetősége van csapdát kölcsönözni tőlünk letét ellenében. Szintén letét ellenében tudunk hordozót és lábadozó ketrecet is kölcsön adni. Amennyiben vidéken él, helyi szervezettől, vagy ha van a közelben saját önkéntesünk, tőle lehet eszközöket kölcsönözni.

Kapcsolatfelvételhez kérjük töltse ki az alábbi ívet vagy írjon nekünk a tnr@maved.hu -ra:
Naponta rengeteg megkeresést kapunk, így türelmed kérjük - igyekszünk egy héten belül visszajelezni A nagy jelentkezésszám miatt SOS eseteket nem mindig tudunk azonnal intézni!

Tegyünk együtt a kóbor cicákért!

A Maved csapata